За 2018 година са се появили 51 нови вещества, които се добавят

...
За 2018 година са се появили 51 нови вещества, които се добавят
Коментари Харесай

Внимание: Нови видове дизайнерска дрога

За 2018 година са се появили 51 нови субстанции, които се прибавят в т. нар. дизайнерски дроги. Това заяви доктор Божидар Чукурланов, във връзка разпространението на опиати във Варна, съобщи организация „ Фокус “.

Той уточни, че това значи всяка седмица синтезиране на ново вещество, което прави работата на експертите извънредно сложна. По думите му това е нов стадий в еволюцията на дизайнерските дроги, защото с смяна на формулата се получават нови субстанции, които не са включени в забранителните описи на съответното законодателство. Това пък автоматизирано ги прави незасегнати от преследването на законодателството и могат да бъдат популяризирани през т. нар. „ Зона на здрача “ на интернет.

Според доктор Чукурланов казусът се състои в това, че тези нови формули имат избрани дейности, които не могат да бъдат изучени от лекарите задоволително бързо. Така заливайки пазара за малко време с ниска цена и хилядократна облага, доста бързо настъпват епидемии от интоксикации, които не са изцяло изяснени на експертите.

Оттам към този момент лечебния метод за избавяне на хората е извънредно сложен. Друг стадий от синтезирането на диназайнерските дроги е прибавянето на нови молекули, които придават акцент на несъмнено влияние. Специалистът обясни, че такива да вземем за пример са така наречен „ хи-хи “ таблетки.

„ Там Ви демонстрират един пръст и изпадате в изключително добро въодушевление, безкритичност, нараснало либидо. Това са единствено дребна част от добавките, които се поставят към опиатите, само че би трябвало да се знае, че те са извънредно нездравословни за здравето на приемащите ги хора “, разяснява доктор Божидар Чукурланов.

Той уточни още, че една част от дрогата се прави в незаконни лаборатории в България, само че друга не дребна част може да бъде закупена от интернет.

„ Това са т. нар. смеси за пушене и соли за вана, които си идват гладко с други колета “, разяснява още доктор Чукурланов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР